Skip navigation


Tak for invitationen - jeg kommer gerne til Silkeborg

DEBATINDLÆG - af Thyra Frank, ældreminister, bragt på Danske Kommuner Online den 22. august 2017 Det er lang tid siden, at jeg er blevet så glad for at få et brev og en invitation. Så da Silkeborg Kommune skrev direkte til mig, og tilmed bragte det som åbent brev i Danske Kommuner med et ønske om at se mig til en drøftelse af en værdig ældrepleje, så var jeg naturligvis ikke et sekund i tvivl om, at det vil jeg gerne.

For ældreområdet fylder mine tanker, mit hjerte og liv. Og sådan har det været siden februar 1975, hvor jeg fik mit første job som køkkenhjælper på et plejehjem. Jeg har arbejdet med ældre i 37 år og har derfor konkrete erfaringer fra den virkelige verden med mig i bagagen. Og skal jeg blot sætte et enkelt ord på det vigtigste i ældrepolitikken, så er det værdighed.

Det vigtigste for mig er, at vi alle her i landet trygt kan gå alderdommen i møde med klar forvisning om, at hvis vi får brug for hjælp, så får vi den!

Den tryghed skal være der. Et godt sundhedsvæsen og en værdig ældrepleje hører til grundstenene i vores velfærdssamfund. Dét skal vi værne om. Dét skal vi udvikle.

Derfor er jeg glad for, at I i Silkeborg deler mine ønsker og visioner for en værdig ældrepleje, hvad enten det så handler om frit valg, velduftende og velsmagende god mad eller aktiviteterne på plejehjemmene.

Et godt liv handler derfor også om en helt grundlæggende værdi nemlig at kunne vælge til og fra.

Alle har ret til et godt liv hele livet. Hvis man skulle miste evnen til at klare sig selv, når man bliver gammel, er det uendelig vigtigt, at man stadig kan bevare sin værdighed.

Følelsen af værdighed er ikke afhængig af, hvor mange eller få færdigheder man har, men i høj grad af måden andre møder én på. Derfor skal vi alle huske at møde den enkelte ældre med medmenneskelighed og respekt, og jeg vil meget gerne høre og se, hvordan I i Silkeborg Kommune er lykkedes med det.

Jeg glæder mig over, at I selv kun dokumenterer det, I skal, og ikke selv gør hverdagen for medarbejderne i ældreplejen mere besværlig, bureaukratisk eller bøvlet, end den bør være.

Systemer og bureaukrati skal ikke blokere for den medmenneskelige tilgang til de ældre.

Det er derfor, det er så afgørende, at den enkelte medarbejder og leder er klar til at gøre den ekstra indsats for det enkelte menneske, der netop fastholder personens værdighed.

Jeg vil gerne høre hvordan I arbejder med dette, for disse ting er jo svære at sætte på formel.

Og jeg glæder jeg mig derfor til at høre, hvilke tanker man i Silkeborg gør sig om en sådan mere brugervenlig løsning, der naturligvis også skal være let rent teknisk at betjene og tilføje informationer i.

Når jeg prioriterer tid til at besøge plejehjem rundt om i alle landets kommuner, så er det netop for at få input til, om der er noget, der med fordel kunne gøres anderledes, eller for at høre om regler og andet bureaukrati, der blokerer for den mest værdige ældrepleje.

Min intention er at bringe de gode eksempler på værdig ældrepleje frem i lyset; vise steder, hvor arbejdsglæden er i højsædet og med egne øjne opleve, hvilke udfordringer personalet har i deres daglige arbejde. Og det lyder bestemt som om, at I har rigtig mange gode og konstruktive input, som jeg meget gerne vil høre om.

Så derfor, kære Hans-Jørgen Hørning og alle de andre gode kræfter, der er medunderskrivere på invitationen til mig, vil jeg blot sige: Jeg glæder mig rigtig meget til at møde jer i Silkeborg.

Sidst opdateret 12-02-2019

Kontaktinformation

Holbergsgade 6
1057 København K
 | tlf: 72269000
 | EAN: 5798000362055
 |