Skip navigation


Vi skal have hele Danmark med

25-03-2019
KLUMME i bladet "Livet med demens" udgives af Alzheimerforeningen - af Thyra Frank, ældreminister, bragt i blad nr. 1, 13. marts 2019. Vi har en ambition om, at Danmark skal være et demensvenligt land, og overalt er vi i gang med at gennemføre den nationale demenshandlingsplan.

For mig går målsætningen om et demensvenligt Danmark og en værdig ældrepleje hånd i hånd: Det handler i bund og grund om, at der er plads til – og forståelse for – forskellighed i alle livets faser. Det betyder, at vi gennem hele livet skal have mulighed for at være en del af et fællesskab og mødes med andre mennesker, som får os til at føle os både set, hørt og forstået.

Fællesskab og nærhed til andre giver tryghed og livsglæde. Det er især vigtigt for demensramte ældre og kan samtidig afhjælpe udfordringerne med ensomhed, som desværre er betragtelige mange steder.

Derfor glæder det mig, at der for alvor er kommet fokus på at skabe flere trygge, rare og rolige omgivelser for mennesker med en demenssygdom. Jeg har besøgt adskillige kommuner, der netop prioriterer boligen og omgivelserne med demensvenlighed for øje.

Men mursten gør det ikke alene. Hvad enten mennesker med demens bor i eget hjem eller på plejehjem, så skal der være hjerterum. Den menneskelige kontakt er så afgørende for, at demensramte mennesker føler sig trygge. Vi må aldrig glemme at se mennesket før sygdommen!

Det stiller store krav til hjemmehjælpere, personale på plejehjem, demenskoordinatorer og andre fagpersoner omkring mennesker med demens. De gør det godt, men vi skal hele tiden arbejde på at blive endnu bedre. Ja, det gælder ret beset os alle, når vi møder et menneske, der er ramt af demens.

Samtidig skal vi huske de pårørende, for det er dem, der kender den demensramtes vaner og ønsker fra før sygdommen. Desuden skal vi frem for alt være klar til at aflaste de pårørende. For ingen mennesker kan stå for ansvaret for hjælp og omsorg for en, der står dem nær, 24 timer i døgnet, 365 dage om året. Det er alt for hårdt, og vi risikerer at stå med to, der bliver syge.

Derfor er jeg meget glad for, at der er oprettet 13 nye rådgivningscentre for mennesker med demens og deres pårørende. For regeringen går helhjertet ind for et demensvenligt Danmark.

Vi er ikke i mål, men jeg synes, at vi er godt på vej.

Sidst opdateret 25-03-2019

Kontaktinformation

Holbergsgade 6
1057 København K
 | tlf: 72269000
 | EAN: 5798000362055
 |