Skip navigation


Sundhedsministeren åbner Danmarks første stofindtagelsesrum

28-09-2012
PRESSEMEDDELELSE - Halmtorvet på Vesterbro i København bliver det første sted i Danmark, hvor der åbnes et godkendt stofindtagelsesrum. Sundhedsministeren ser frem til åbningen af rummet, som vil give stofmisbrugerne en mere tålelig tilværelse og også forventes at medvirke til, at antallet af overdosisdødsfald blandt gademisbrugerne vil falde.

Halmtorvet på Vesterbro i København bliver det første sted i Danmark, hvor der åbnes et godkendt stofindtagelsesrum. Sundhedsministeren ser frem til åbningen af rummet, som vil give stofmisbrugerne en mere tålelig tilværelse og også forventes at medvirke til, at antallet af overdosisdødsfald blandt gademisbrugerne vil falde.   

"I Danmark har vi en høj dødelighed blandt stofmisbrugere. Det hænger blandt andet sammen med, at misbrugere bliver nødt til at indtage deres stoffer på gader, i baggårde og i opgange. Det er ikke bare uværdigt, det er også uhygiejnisk og farligt. Og erfaringer fra udlandet tyder på, at man kan nedbringe dødeligheden ved at etablere stofindtagelsesrum, hvor misbrugerne kan fixe i hygiejniske omgivelser under overvågning af kvalificeret personale", siger Astrid Krag og fortsætter:    

"Vi kan altså skabe nogle ordentlige rammer med sundhedsfaglige og sociale tilbud til misbrugerne. Tilbud, der kan forbedre vilkårene for stofmisbrugerne og forhåbentlig også få nogle af dem til at begynde på en behandling, som kan få dem ud af deres stofmisbrug. Og samtidig kan vi skabe større tryghed blandt beboerne på Vesterbro og fjerne en del af de brugte sprøjter og kanyler, som i dag efterlades rundt om i bydelen. Så derfor giver det god mening at etablere stofindtagelsesrum", forklarer sundhedsministeren.   

Sammen med socialborgmester Mikkel Warming åbner Astrid Krag stofindtagelsesrummet mandag den 1. oktober. Det sker kl. 14.15 på adressen Halmtorvet 9D.   

I første omgang er der tale om et midlertidigt rum, men senere på året etablerer Københavns Kommune et permanent stofindtagelsesrum ved Mændenes Hjem i Lille Istedgade.   

Odense Kommune har også planer om at åbne et stofindtagelsesrum.   

Stofindtagelsesrummene er et resultat af, at regeringen, Enhedslisten og Liberal Alliance i juni 2012 vedtog et lovforslag, der gør det muligt for kommuner og selvejende institutioner med en kommunal driftsoverenskomst at oprette og drive steder, hvor stærkt afhængige stofmisbrugere over 18 år kan indtage deres stoffer.   

Yderligere oplysninger
Særlig rådgiver Henrik Larsen, tlf.: 50 84 48 66.
Pressechef Thomas Bille Winkel, tlf.: 40 91 98 78. 


Sidst opdateret 28-09-2012

Kontaktinformation

Holbergsgade 6
1057 København K
 | tlf: 72269000
 | EAN: 5798000362055
 |